wtorek, 18 sierpnia 2009

Miód - naturalny środek leczniczy

Czy wiesz, że  pszczoły muszą polecieć do 7 milionów kwiatów , aby myśmy mogli spożyć 500 gram słoiczek miodu?Pszczoły zapylają na całym świecie około 170.000 gatunków  kwitnących roślin  i około 30% naszych pokarmów dziennych  są zależne od pracy pszczół. Pszczoły mają niesamowity wpływ na całym świecie  na produkcję pożywienia i dlatego są dla ludzkości bardzo ważne.

Miód Nas łączy z pszczołami  w pierwszym rzędzie produkcja miodu . Pszczoły  miodowe wytwarzają miód dla własnego odżywiania z nektaru kwiatów i spadzi. One wsysają nektar przez ryjek z intensywnie kwitnących roślin.  Ten jest transportowany w baloniku miodu do ula  i przekazywany dla pszczół domowych.  Te pszczoły dodają do niego własne surowce  i tym samym redukują zawartość wody. W ulu są przechowywane  soki nektaru w plastrze  i tam dojrzewają.

Miód jest nie tylko bardzo smaczny , ale jest coraz częściej używany dla celów leczniczych. Od dawna jest wiadomo, że miód bardzo pomaga przy zapaleniu gardła czy krtani lub przy zaburzeniach snu. Ale że miód jest używany  w procesie gojenia ran  lub w nowoczesnej medycynie  - o tym wie tylko nieweielu. W ciągu ostatnich lat badano bardzo intensywnie lecznicze właściwości miodu. 

Dodane przez pszczoły enzymy  zmieniają  widmo cukru i powodują powstawanie inhibin. Inhibiny  są substancjami o działaniu antybiotyków, które hamują rozwój drożdży, grzybów, bakterii i wirusów. Poza tym  zakłada się, że bakteriom zostaje odciągnięta woda , co prowadzi do ich wysychania i umierania. Około 60 gatunków bakterii może być zwalczane z pomocą miodu. Pozytywne działanie miodu  jest tylko wtedy możliwe, jeśli nie jest  on używany na ciepło. Przy ogrzaniu ponad 40 stopni traci miód jego lecznicze właściwości. 

Główne właściwości miodu są  wykorzystywane przy spożyciu  wszystkich jego gatunków. Do nich należą:

  • szybka dostawa energii
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • wzmocnienie serca
  • wsparcie funkcji wątroby
  • działanie odtruwające
  • efekt przeciwbakteryjny
  • łagodzenie bólu
  • szybsze gojenie ran
  • działanie przeciwzapalne

Jednak różne gatunki  miodu mają  inne , specjalne efekty działania. Jeśli chcesz osiągnąć jakiś bardzo konkretny rezultat poprzez spożycie miodu , możesz się orientować, przy jego wyborze, na niżej podanych informacjach.

Mieszany miód kwiatowy: pomaga zapobiegać powstaniu  kataru siennego i alergii na pyłki, ponieważ ze względu na minimalną zawartość pyłku w miodzie jest jego spożycie rodzajem szczepionki.

Miód akacjowy: działa przy przeziębieniu, kaszlu  i przy nadkwasocie żołądka.

Miód gryczany: jest stosowane wewnętrznie i zewnętrznie  przy złamaniach kości i pomaga przy dolegliwościach psychicznych.

Miód wrzosowiska:   ma pozytywny wpływ na nerki, pęcherz i problemy prostaty.

Miód koniczyny:  działa hamująco przy biegunce, ma działanie uwalnające śluz i pomaga przy skurczach. 

Miód eukaliptusowy:  jest bardzo pomocny przy wszelkiego rodzaju chorobyach przeziębieniowych, ale również przy zapaleniu pęcherza moczowego i cewki moczowej ,prostaty, jajowodów, nerek, wątroby i trzustki.

Miód lipowy: pomaga również przy  przeziębieniach, gorączce i bezsenności.

Miód tymiankowy:  ma  pozytywny wpływ na wzdęcia, zaburzenia przewodu pokarmowego, niestrawność i przeziębienia. Jest również skuteczny przeciw robakom.

Miód leśny:  ten miód jest skuteczny  przy kaszlu, zapaleniu gardła i chorobach płucnych jak i zapaleniu pęcherza moczowego , nerek i organów płciowych.

Ale jeśli szukasz miodu, który ma ogólne działanie lecznicze, wybierz miód kwiatowy, najlepiej pochodzący od  pszczelarza Twojej okolicy.