Poznaj zalety awokado!

poniedziałek, 19 września 2016

Poznaj zalety awokado!

Awokado jest owocem wyjątkowym, aczkolwiek rzadko gości w naszych domach. Awokado jest bardzo zdrowe i idealne nadaj się dla sportowców, ponieważ wspomogą odbudowę tkanki mięśniowej.

Awokado ma często złą opinię, ponieważ jest to owoc o dużej zawartości tłuszczu, która może sięgać nawet 30%. Jednak nie ma powodów do obaw, ponieważ owoc ten zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nienasycone. W połączeniu z jego innymi składnikami jest bardzo zdrowy, a dzięki wysokiej zawartości kalorii idealnie nadaje się dla wszystkich miłośników sportu, którzy chcą odbudować swoją masę mięśniową.

Co zawiera typowe awokado?

Awokado ma około 290 kcal oraz zawiera około 27 gram tłuszczu, w tym tylko 4 gramy kwasów tłuszczowych nasyconych. Cała pozostała reszta to kwasy tłuszczowe nienasycone, które mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Awokado zawiera mało węglowodanów i białka, ale mimo to jest bardzo kaloryczne.

Awokado jest również bogatym źródłem witamin:

  • Witamina C - ma pozytywny wpływ na system odpornościowy
  • Witamina A - jest ważna dla oczu i skóry
  • Witamina E - jest silnym antyoksydantem

Zawiera również szereg minerałów (potas, magnez, żelazo, ...), kwas foliowy i wiele błonnika. Ten owoc dostarcza wiele zdrowych składników i z pewnością nie zasłużył sobie na swoją złą opinię.

Bomba energii

Awokado ma dwa razy tyle energii niż banan oraz nawet cztery razy więcej niż jabłko. Dlatego nadaje się on idealnie dla osób, które chcą przytyć lub odbudować mięśnie. Chociaż w awokado znajdziemy mnóstwo kalorii, to są to kalorie pełne wartości odżywczych.

Nadaje się do odchudzania

Mimo że awokado zawiera wiele kalorii, może ono pomóc w utracie wagi. W pierwszej chwili wydaje nam się to nieprawdziwe i co najmniej nielogiczne. Awokado ze względu na niską zawartość węglowodanów nadaje się idealnie przy diecie low carb (jest to dieta niskowęglowodanowa) lub przy diecie, w której chcemy zrezygnować z ich nadmiaru. Jest to owoc sycący, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, dlatego sięgaj po niego przed atakiem głodu. Awokado daje długie uczucie sytości.

Kiedy awokado osiąga dojrzałość?

Dojrzale awokado, gotowe do jedzenia ustępuje lekko pod naciskiem palca i jest miękkie. Dzisiaj możemy kupić dojrzałe awokado w wielu supermarketach. Jeśli trafi Ci się nie całkiem dojrzałe awokado, nie ma żadnego problemu. Niedojrzały owoc może poleżeć kilka dni i spokojnie dojrzeć.

Guacamole (meksykański sos przyrządzany na bazie awokado).

Poniżej przedstawiamy wam przepis na klasyczny, pyszny sos guacamole. Szybko, smacznie i prosto.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z limonki
  • 1 jajko na twardo (według uznania)
  • Przygotowanie

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką i przełożyć do miseczki, a następnie rozgnieść widelcem na gładką masę. Cebulę, pomidor i jajko obrać i bardzo drobno pokroić, a następnie dodać do kremu z awokado. Dobrze wymieszać i przyprawić oliwą z oliwek, sol i pieprzem. Smak możesz udoskonalić odrobina skoku z limetki (nie za dużo) i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!