Przepis: sałatka superfood

Przepis: sałatka superfood

Prezentujemy pyszną sałatkę typu superfood, którą można łatwo dostosować do własnych upodobań.

Ta sałatka superfood zawiera wszelkiego rodzaju naprawdę zdrowe składniki. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dodaje energii. Można ją również schłodzić i spożyć następnego dnia. Możesz więc przygotować ją na obiad, a następnie zjeść resztki na lunch następnego dnia.

Niezwykle elastyczna sałatka

Aby dodać więcej białka do sałatki, możesz na przykład dodać gotowanego łososia. Oczywiście możliwy jest również smażony kurczak.

Zasadniczo możesz dodawać, pomijać lub zastępować składniki według własnego uznania. Na przykład posiekane brokuły, buraki lub jagody (w zależności od sezonu) idealnie do niej pasują.

Składniki

  • 100 g młodego szpinaku
  • 80 g komosy ryżowej, umytej
  • 50 g czerwonej fasoli
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g mieszanych nasion (pestki dyni, słoneczniki, chia)
  • 30 g jagód
  • 6 liści jarmużu
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka, starta
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ dynia piżmowa
  • Opcjonalnie: nasiona granatu do dekoracji

Składniki sosu

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki wody
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • pieprz

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piecz w piekarniku przez pół godziny. Po około 15 minutach obróć kawałki. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie zagotuj komosę ryżową w małym rondlu z wodą, a następnie gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na kolejne pięć minut. Odłóż na bok do ostygnięcia.
  4. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki do sosu.
  5. Dodaj liście jarmużu do części sosu (około jednej trzeciej) i wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj pozostały dresing i udekoruj pestkami granatu.
  6. Delektuj się.