poniedziałek, 13 września 2010

Równowaga kwasowo-zasadowa – Podstawa dla zdrowego ciała

„Był jakiś skwaszony. Skwaszona mina“ – Takie wypowiedzi często odzwierciedlają rzeczywistość psychiki i stanu fizycznego. Nasze przerafinowane i zmienione naturalne pożywienie dostarcza dziennie ciału 80 – 90 % substancji tworzących kwas. Większość środków spożywczych, do których jesteśmy przyzwyczajeni, buduje kwasy obciążające ciało – a kwaśny nie jest zawsze wesoły! 

Ze względu biologicznego i biochemicznego, człowiek jest istotą zasadową. Krew jest – i musi być – stale zasadowa (pH 7,35 – 7,45). Już najmniejsze odchylenia mają następstwa zagrażające życiu. Wszystkie komórki naszego ciała są zaopatrywane przez krew zasadową. Dlatego równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawą wszystkich procesów życiowych w naszym organiźmie. Zakwaszenie organizmu pociąga za sobą złe samopoczucie psychiczne. Opad całego organizmu w kwaśne środowisko jest w zasadzie do stwierdzenia w przypadku zmęczenia, braku energii, depresji, zaburzeń koncentracji, alergii, bólu stawów i mięśni, egzemy, wypadania włosów, Gastritis, zatwardzenia lub biegunki oraz zimnych dłoni i stóp.

Skąd pochodzą kwasy w naszym organiźmie?
Większość środków spożywczych jak cukier, słodziki, ryż biały, zboża, produkty z mleka zsiadłego, ser, chleb, mięso, napoje alkoholowe, kawa i wiele innych, tworzą obciążające kwasy w naszym ciele. Następujące faktory dodatkowo wpływają negatywnie na stan równowagi kwasowo-zasadowej:

  • Za dużo tłuszczu - organizm nie potrafi go spalić i pozostawia szlaki, kwas octowy i śluzy.
  • Nadmierne spożywanie białka prowadzi do zwiększenia tworzenia kwasu moczowego.
  • Brak ruchu zmniejsza ukrwienie obwodowe, co może doprowadzić do zatoru kwasowego, a ten z kolei do zwężenia naczyń krwionośnych.
  • Nadwyrężenie – także sportowe – powoduje zwiększone tworzenie kwasu mlekowego w mięśniach i tkance łącznej.
  • Płytki oddech i zła postawa ciała nie pozwalają na odpowiednie przyjęcie tlenu, co doprowadza do nadwyżki kwasu węglowego.
  • Przedłużajcy się stres to prawdziwa kąpiel kwasowa dla całego organizmu.

Narastające kwasy i toksyny należy zneutralizować. Chroniczne zakwaszenie może rozwinąć następujące choroby:

  • Zaburzenia związane z niedoborem składników mineralnych – gdy za duża ilość minerałów zostaje zaczerpnięta ze składu w organiźmie: wypadanie włosów, próchnica zębów, paradontoza, choroba chrząstki międzykręgowej, żylaki kończyn dolnych, zmarszczki, osteoporoza.
  • Zaburzenia wydalania – gdy organy wydalania nie radzą sobie i wydalenie toksyn następuje przez skórę i błony śluzowe: płytka nazębna, trądzik, ropne migdały, egzema, alergie, łuszczyca, nadmierna potliwość stóp i dłoni.
  • Złogi – gdy kwasy natykają się na zasadowe składniki mineralne, powstają sole, które odkładane są jako szlaki: arterioskleroza, kamienie żółciowe, nerkowe, reumatyzm, zawał serca, kamień nazębny.

Optymalna gospodarka kwasowo-zasadowa jest osiągnięta poprzez zasadowe składniki mineralne (sód, potas, magnez i wapń, przy czym sód odgrywa największe znaczenie). Zdrowie fizyczne jest zależne od wystarczającego posiadanego składu mineralnego. Proporcje ilości wapnia i magnezu muszą być dokładne i zgodne. Wyłączne dostarczanie wapnia pociąga wzmożone wydalanie magnezu i odwrotnie. Wyważona relacja sódu/potasu to również podstawowy warunek dla optymalnej funkcji komórek ciała.

Organizm ludzki nie produkuje własnych składników mineralnych. Ich dostarczanie do organizmu w odpowiednich ilościach jest konieczne dla neutralizacji kwasów. W przeciwnym razie, organizm czerpie składniki z własnej bazy zasadowej.

Oprócz środków spożywczych powiększających bazę zasadową organizmu jak: ziemniaki, migdały, owoce, suszone owoce, jarzyny (korzenie, liście, także rosnące dziko), zioła, przyprawy, również mieszanka zasadowo-mineralna odkwasza organizm i tworzy stabilną równowagę kwasowo-mineralną. Basen-Mineral-Mischung mieszanka zasadowo-mineralna, opracowana w oparciu badań z medycyny całościowej, wolna od niesprzyjających substancji dodatkowych (witaminy, mikroelementy jak selen, substancje smakowe, cukry) przedostaje się do wszystkich siedmiu tkanek (tkanka nabłonkowa skóry, tkanka podporowa: chrzęstna i kostna, tkanka łączna, tkanka mięśniowa, tkanka tłuszczowa i nerwowa) i oddaje do dyspozycji składniki mineralne niezbędne do życia. Mieszanka przekracza filtry tkankowe i osiąga płyny w organiźmie.