Soki - pyszne orzeźwienie

Soki - pyszne orzeźwienie

Szczególnie w ciepłych porach roku szklanka soku owocowego jest nieporównywalnie smacznym orzeźwieniem dla małych i dużych. Szklanka soku owocowego odpowiada jednemu roślinnemu produktowi spożywczemu i jest równa jednej z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie. Oczywiście zależy to od tego, który sok się wypije, ponieważ istnieją nie tylko duże różnice w poszczególnych rodzajach soków, ale także w jakości różnych produktów.

Istnieją różne rodzaje soków owocowych

Zasadniczo rozróżnia się dwa rodzaje soków owocowych.

Świeży sok

Świeże soki to soki, które można pić bezpośrednio po tłoczeniu i wytłaczaniu. Chociaż produkcja tych soków jest zasadniczo mechaniczna, czasami używane są enzymy do zwiększenia wycieku soku. Konserwacja jest zwykle przeprowadzana przez pasteryzację, tj. krótkotrwałe ogrzewanie do 85°C.

Sok owocowy z koncentratu

Aby móc je taniej przechowywać i transportować, usuwa się pod próżnią wodę z soków. Przy butelkowaniu do koncentratu ponownie dodaje się wodę i uprzednio usunięte aromaty. Wcześniej koncentrat jest pasteryzowany, aby był trwały i aby zabić zarazki. W tym procesie wiele cennych składników oryginalnie zawartych w soku może zostać utraconych.

Oprócz tych dwóch rodzajów soków owocowych często znajdziesz nektary owocowe i napoje owocowe. Podczas gdy pierwsze muszą zawierać sok owocowy lub zawartość miąższu owocowego co najmniej 25% i mogą zawierać do 20% cukru lub miodu, to napoje składają się z do 30% soku owocowego, wody, cukru, różnych aromatów i dodatków, a czasem także dodanych witamin. Dodając witaminy czasami używa się żelatyny jako nośnika. Nie jest ponownie usuwana, lecz pozostaje w soku.

Problem z dodatkami

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów spożywczych, wszystkie składniki muszą być zadeklarowane również dla soków owocowych. Jednak w przypadku substancji, które nie wchodzą w skład składników, jest inaczej. Są to tak zwane pomocnicze substancje techniczne. Można je wprawdzie dodać, ale nie trzeba ich opisywać. W związku z tym konsument ostatecznie nie wie, jakie substancje rzeczywiście zawiera sok owocowy. Najczęściej stosowane dodatki to aromaty, enzymy, garbniki, celuloza, węgiel, a także żelatyna.

Dlaczego nie każdy sok owocowy jest wegański

Sok owocowy jest wytwarzany z owoców i jest oczywiście wegański - można tak sądzić. Niestety soki owocowe często zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego lub ich pozostałości. Do oczyszczania lub upiększania soków często używa się białka jaja lub żelatyny. Ponieważ są usuwane po obróbce, nie są uważane za składniki, ale jako techniczne substancje pomocnicze i dlatego nie są deklarowane. Weganie powinni więc uważać przy wyborze soków owocowych i zachować szczególną ostrożność. Tymczasem wegańskie soki owocowe są często już oznaczone jako takie. Zalecamy uważne czytanie etykiety.

Naturalne mętne soki są zawsze lepsze. Czy to prawda?

Naturalne mętne soki są mniej obrobione i zawierają znacznie większą ilość cennych substancji - prawda? Nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie. Ponieważ: nie każdy „naturalnie mętny” sok jest naprawdę naturalnie mętny. W niektórych przypadkach klarowny sok jest wstecznie mętniony, aby dać konsumentowi wrażenie wyjątkowo naturalnego, a tym samym cennego napoju. Ostatecznie jednak powstały „naturalnie mętny” sok jest przetwarzany tak samo, jak czysty sok.

W późniejszym zmętnieniu soku zgromadzone pozostałościach w filtrze produkcyjnym są ponownie dodawane do soku. Zapewniają również często postrzegany atrakcyjny wygląd, ponieważ w przeciwieństwie do zmętnionego naturalnego soku owocowego nie osiadają na dnie. Ma to także swoją dobrą stronę, ponieważ dokładnie tak rozpoznasz czy jest to rzeczywiście naturalnie mętny czy później zmętniony sok owocowy.

Soki organiczne - pierwszy wybór dla ludzi i środowiska

Oczywiście to co organiczne jest lepsze dla ludzi i środowiska. Dotyczy to zwłaszcza soków owocowych, ponieważ w testach organiczne soki owocowe wygrywają z konwencjonalnymi sokami. Są wytwarzane wyłącznie z owoców uprawianych ekologicznie i nie znajdzie się w nich dodawanych aromatów i witamin. Niestety nie wszystkie organiczne soki owocowe są wegańskie, ponieważ czasami do oczyszczenia używa się żelatyny i białka jaja.

Podobnie jak w przypadku wielu innych rzeczy, motto dotyczy również soków owocowych: im bliżej natury, tym lepiej. Istnieją już fabryki owoców, które specjalizują się w produkcji wysokiej jakości innowacyjnych produktów organicznych z naturalnie uprawianych owoców organicznych. Są produkowane nie tylko z najlepszych organicznych owoców, ale także nie zawierają pestycydów, dodatków i niezadeklarowanych substancji pomocniczych. Z sadu do butelki, kładzie się nacisk na przestrzeganie najsurowszych wytycznych dotyczących jakości i konsekwentnego zrównoważonego rozwoju. Rezultatem są soki owocowe, które są tak smaczne, jak i cenne. Można się nimi cieszyć z najlepszym sumieniem.