poniedziałek, 06 października 2008

Sprawny z mlekiem

Geny. Kraj , gdzie płynie miód i mleko leży na południu Uralu . Dzięki przypadkowej mutacji genetycznej mogą bardzo starzy ludzie mleko dobrze tolerować i się tam osiedlili. 

Zima. Oni zaczęli doić krowy i kozy i posiadali zimą zdecydowaną przewagę przeżycia nad innymi populacjami, które miały więcej trudności z pozyskaniem  wystarczających ilości pożywienia zimą.

Południe-Północ różnica .  Nawet dzisiaj, istnieje różnica między krajami południa i północy, jak i wschodu i zachodu. W krajach skandynawskich  toleruje około 80% populacji mleko, kiedy  w częściach Azji i Afryki  tylko 1%.

Wiele dobrego. Bezsporne jest, że  mleko ma bardzo dużo zalet. Ono dostarcza magnez, białko, rozpuszczalne w tłuszczu witaminy  i dużo wapnia , o wiele więcej aniżeli inne pokarmy.

Brak słońca. Właśnie z tego powodu jest dla populacji żyjącej w krajach  o rzadkości słońca tak ważne tolerowanie mleka, ponieważ z brakiem słońca spada zdolność synetyzowania wit. D. Ona jest odpowiedzialna za  wchłanianie wapnia w jelicie cienkim.

Pijący mleko. Każdy Niemiec zużywa średnio 85 kg świeżych produktów mlecznych rocznie. Tym samym leżą oni w czołówce światowej . Produkty mleczne pokrywają  czwartrą część codziennego zapotrzebowania na żywność.

Osteoporoza. Długo uważano mleko za  środek przeciw osteoporozie . Dzisiaj wiadomo , że dużo ruchu i  silne mięśnie  są o wiele ważniejsze , aniżeli dostarczanie mleka. Naukowcy  odkryli , że osoby cierpiące na nietolerancję laktozy i nie mogące przetworzyć laktozy, nie chorują częściej na osteoporozę.