Stewia - pierwszy raport z doświadczenia

Od razu na początku: jako zastępczy dla cukru w każdej sytuacji i nadający się dla każdego, nie jest stewia do użycia, ponieważ ten słodzik np. dla tortu urodzinowego jest troszeczkę za gorzki . Mimo tego jest ta, pochodząca z Paragwaju i Brazylii roślina, bardzo interesującą i wolną od kalorii alternatywą.
Podczas  gdy stewiozyd jest  od roku 1973 w Japonii prawdziwą konkurencją dla cukru , został dopuszczony  ten słodzik w Europie i USA po wielu badaniach  i zdrowotnych testach  (UE: 14.11.2011). Od tego czasu znalazła stewia wielostronne zastosowanie w napojach bezalkoholowych, jogurtach , lodach , gumie do żucia... możliwa do kupna w supermarketach i w różnych koncentracjach - i t o podnosi stopień trudności w rozpoznaniu  jaki produkt jest najlepszy dla moich potrzeb.

Po pierwsze są przeróżne koncentracje : zależne od rodzaju, jak stewia  tutaj dotarła  i wystarczają od stężeń 30 - krotnych aż do 450 - krotnych.
Najbardziej naturalną, odnośnie stężenia, jest roślina sama: ją można hodować na parapecie  i słodzić od czasu do czasu herbatę jednym lub dwoma listkami.  Wieloletnia roślina  osiąga około 1 metra wysokości , potrzebuje słońce aż do półcienia i jest bardzo prosta w pielęgnacji .  Suszone , zdrobnione  liście można używać do słodzenia herbat (ziołowych) , ( dawkowanie jest proste) . Do kawy niestyty nie bardzo smakuje.

Do słodzenia różnorodności produktów kawy jest znacznie większa: z jednej strony, jest biały lub jasnożółty proszek Stevioside, słodki jest dostępny bardzo słodkie bardzo-bardzo-bardzo się (!). Oznacza to najwyższą ostrożność w dawkowaniu (! Dość często wskazówka wykałaczka), w przeciwnym razie szybko czysta słodycz jest nie do zniesienia! Ponieważ informacje na temat produktów nie zawsze działa, tylko koszty pozostaje ostrożny.
Ponadto istnieje ekstrakt Stewia w postaci oleju. Zazwyczaj w małych butelkach oferowanych, można łatwo policzyć krople, i słodycz nie jest tak silna, jak w różnych wyciągów. Zarówno ekstrakt i proszek z rośliny podjęte Stevia.

Jednak często nie mają do czynienia z małych perełek, które są oferowane jako Candisin dla cukrów kawy (i często są mieszane z Kandisin). Korzyść: proste dozowanie. Ich wadą: syntetyzowane w laboratoriach na całym świecie, wiele takich produktów Stevia choć przypominające chemicznie, ale nigdy nie widziałem zakład.

Stevia i zdrowia - historia sukcesu w Japonii stewii podjęła jako substytut cukru w ciągu kilku lat, ponad 40 procent udziału w rynku ?. Jednym z powodów: Stevia jest bardzo mało kalorii, a także doskonale nadaje się dla diabetyków (podobno nawet obniża poziom cukru we krwi). Ponadto sama Stevia ma negatywny wpływ na rozwój próchnicy, to nawet dać ludności tubylczej w Ameryce Południowej, liście stewii kilka razy dziennie do żucia dla opieki stomatologicznej. Krążą plotki, że Stevia pokarmowego wspomagającego, hipotensyjne i był gojenia ran (stosowany zewnętrznie).
Ze względu na fakt, że stevia jest jednak ekstremalne konkurencji cukru jest ostrzegany o różnych stronach argumenty nie potwierdzonej genotoksyczności lub zmniejszenia płodności u kobiet, nawet przed spożyciem.

Wniosek: Stevia smakuje pełne, (bardzo) mało słodkie i gorzkie. Czy proszek, olej lub liście zadowolony dłużej, trzeba spróbować samemu. Z powodu ubóstwa i kalorii, ponieważ - w przeciwieństwie do cukru - nie powoduje próchnicy zębów, to z pewnością interesujące. Coraz więcej znanych marek (z. B. Coca Cola) stosować stewię do słodzenia, pieczenia i recepty są z dnia na dzień. Słodki jest tak nowa także w Europie rośnie i wkrótce wszystkie wściekłość.