czwartek, 18 kwietnia 2013

Dzikie rośliny wysuwają główki z ziemi i wypędzają zimię!

One są cennym darem natury i dostarczają nam pierwsze skoncentrowane witaminy: mnistzek lekarski, dziki czosnek, pokrzywa, szczaw, babka lancetowata ale także stokrotka i fiołki  mają inspiracyjne działanie na nasze samopoczucie i zapewniają prawdziwą rozlosz dla podniebienia.

Zacznijmy  najpierw od tej niepozornej, ale bardzo znanej stokrotki:  bardzo dekoracyjna  na każdej sałatce , nadaje się także jako dodatek do twarożku  lub po prostu na chleb z masłem. Ona jest smaczna, działa  oczyszczająco na krew , pomaga w oczyszczaniu jelit  i działa przeciw różnym chorobom skóry.

Także liście babki lancetowatej  są wspaniałe na chleb z masłem  lub jako dodatek do sałaty. Powiedziane jest, że działają  przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ponadto stosowane przy swędzeniu  i bólach  po ukąszeniu owadów  łagodzą je i mają działanie kojące. Również pomagają w chorobach płuc: osadzone z miodem  dają wspaniały, bardzo skuteczny syrop przeciwkaszlowy.

Mniszek lekarski ( znany jako mlecz lub dmuchawiec)  z jego słonecznymi kwiatami  zawiera substancje gorzkie i jest dodatkiem dio każdej potrawy z surowymi ziołami . Bardzo chętnie jest jadany jako sałatka z kartoflami. On zwalcza zmęczenie wiosenne  i pobudza wspaniale trawienie, tak że szlaka, która się nagromadziła w miesiącach zimowych , może być wydalona z ciała.

Jedna wskazówka: koniecznie jadać pączki dmuchawca , one są bardzo chrupkie i  smakowite!

Dziki czosnek - jako zupa, dodatek do makaronu  albo sałatka - to jest geniusz wśród roślin wiosennych . jego lekki czosnkowy smak  - jeśli nie używa się za dużo śmietany - pozwala , rozwinąć pełne działanie: on pobudza funkcje  gruczołów , czyści krew i wyrównuje ciśnienie krwi.

Nawiasem mówiąc, ostrzeżenie nie mylić jego z konwalią, która jest trująca! Normalnie w czasie kwitnięcia konwalii nie ma już dzikiego czaosnku  ( ale przy długotrwałej zimie może przesunąć się czas kwitnięcia rośnin) . Zawsze powąchać - dziki czosnek pachnie na.. czosnek! 

Pokrzywa, nadaje się również do przygotowania herbaty oczyszczającej krew ( ona wygląda jak lekko " oleista" zupa) . Pokrzywy nie wolno jadać surowej!  Ta wielka uzdrowicielka  może być spożyta jako puree  szpinaku , ale również jako dodatek do naleśników  lub sama, ale przygotowana w oleju jak frytki. Pokrzywa jest bogata w pierwiastki śladowe i minerały , uwalnia od szlaki i odtruwa.

Pozostaje jeszcze szczaw. On ma wysokie stężenie krzemionki  i jest tylko, jako młoda roślinna wiosenna  - i to w małych ilościach - dobrze tolerowany. Najlepiej przy przechodzeniu obok zerwiesz parę , tych kwaśno smakujących liści i je żujesz. One są bogate w wit.C  - to uwalnia od szlaki i oczyszcza . Na zdrowie!