Dzikie rośliny wysuwają główki z ziemi i wypędzają zimię!
One są cennym darem natury i dostarczają nam pierwsze skoncentrowane witaminy: mnistzek lekarski, dziki czosnek, pokrzywa, szczaw, babka lancetowata ale także stokrotka i fiołki mają inspiracyjne działanie na nasze samopoczucie i zapewniają prawdziwą rozlosz dla podniebienia.
Zacznijmy najpierw od tej niepozornej, ale bardzo znanej stokrotki: bardzo dekoracyjna na każdej sałatce , nadaje się także jako dodatek do twarożku lub po prostu na chleb z masłem. Ona jest smaczna, działa oczyszczająco na krew , pomaga w oczyszczaniu jelit i działa przeciw różnym chorobom skóry.
Także liście babki lancetowatej są wspaniałe na chleb z masłem lub jako dodatek do sałaty. Powiedziane jest, że działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ponadto stosowane przy swędzeniu i bólach po ukąszeniu owadów łagodzą je i mają działanie kojące. Również pomagają w chorobach płuc: osadzone z miodem dają wspaniały, bardzo skuteczny syrop przeciwkaszlowy.
Mniszek lekarski ( znany jako mlecz lub dmuchawiec) z jego słonecznymi kwiatami zawiera substancje gorzkie i jest dodatkiem dio każdej potrawy z surowymi ziołami . Bardzo chętnie jest jadany jako sałatka z kartoflami. On zwalcza zmęczenie wiosenne i pobudza wspaniale trawienie, tak że szlaka, która się nagromadziła w miesiącach zimowych , może być wydalona z ciała.
Jedna wskazówka: koniecznie jadać pączki dmuchawca , one są bardzo chrupkie i smakowite!
Dziki czosnek - jako zupa, dodatek do makaronu albo sałatka - to jest geniusz wśród roślin wiosennych . jego lekki czosnkowy smak - jeśli nie używa się za dużo śmietany - pozwala , rozwinąć pełne działanie: on pobudza funkcje gruczołów , czyści krew i wyrównuje ciśnienie krwi.
Nawiasem mówiąc, ostrzeżenie nie mylić jego z konwalią, która jest trująca! Normalnie w czasie kwitnięcia konwalii nie ma już dzikiego czaosnku ( ale przy długotrwałej zimie może przesunąć się czas kwitnięcia rośnin) . Zawsze powąchać - dziki czosnek pachnie na.. czosnek!
Pokrzywa, nadaje się również do przygotowania herbaty oczyszczającej krew ( ona wygląda jak lekko " oleista" zupa) . Pokrzywy nie wolno jadać surowej! Ta wielka uzdrowicielka może być spożyta jako puree szpinaku , ale również jako dodatek do naleśników lub sama, ale przygotowana w oleju jak frytki. Pokrzywa jest bogata w pierwiastki śladowe i minerały , uwalnia od szlaki i odtruwa.
Pozostaje jeszcze szczaw. On ma wysokie stężenie krzemionki i jest tylko, jako młoda roślinna wiosenna - i to w małych ilościach - dobrze tolerowany. Najlepiej przy przechodzeniu obok zerwiesz parę , tych kwaśno smakujących liści i je żujesz. One są bogate w wit.C - to uwalnia od szlaki i oczyszcza . Na zdrowie!
Ostatnia ocena
-
4.2 (5)Blue Farm Bio Barista Oat Base, 300 g
- W 100% roślinna i bezglutenowa
- Bez dodatku cukru*
- Bez zbędnych dodatków
31,99 zł (106,63 zł / kg)Dostawa do 12 grudnia
-
5.0 (2)Blue Farm Bio Chai Oat Latte, 300 g
- Z cynamonem, imbirem i kardamonem
- Bez kofeiny
- Bez dodatków
55,00 zł (183,33 zł / kg)Dostawa do 12 grudnia
-
4.7 (3)Blue Farm Bio Matcha Oat Latte, 300 g
- Wysokiej jakości organiczna matcha
- Aromatyzowana grzybem leczniczym Lion's Mane
- Bez dodatków
55,00 zł (183,33 zł / kg)Dostawa do 12 grudnia