piątek, 20 marca 2009

Wielki Post - przyłącz się teraz!

Niektórzy poszczą już, dla innych  jest to ostatnia możliwość, aby się dołączyć. Wielki Post. Tradycja naszej kultury  od setek lat . Czterdzieści dni od Środy Popielcowej do Wielkiego Piątku  powinniśmy pościć i nasz organizm poddać detoksykacji.

Wielki Post. Wielki Post jako zakończenie zimy  był historycznie czasem, kiedy żywność była  skąpo. Zapasy zimowe były wyczerpane i wiosna  z nowym pokarmem  jeszcze  nie była gotowa  do ich uzupelnienia. Wielki Post był czasem ze skąpymi zapasami i to miało duże znaczenie.

Wielki Post w dniu dzisiejszym. W czasach, kiedy żyjemy z nadmiarem wszystkiego , jest zachowanie postu bardzo trudne. Teraz jest wymaganya silna wola, aby wytrwać 40 dni .

Alkohol, mięso i słodycze. Większość ludzi, którzy poddają się poszczeniu , rezygnuje z picia alkoholu , jedzenia mięsa i słodyczy. To są pokarmy , które my klasyfikujemy jako niezdrowe  i jako przyjemność.

Konwersja. Aby Wielki Post długotrwałe wykorzystać, lepiej jest celowe, a nie  całkowite zrezygnowanie z pewnych pokarmów, bycie pewnym własnych nawyków odżywiania i tego co możemy zrobić lepiej. Mięso i słodycze nie są szkodliwe , jeśli spożywamy je z umiarem i zwracamy uwagę na ich jakość. Powodem  niezrównoważonego odżywania są te " małe przkąski" w międzyczasie.

Papierosy Wielu palaczy - którzy stali się niewiernymi ich noworocznych obiecań - próbuje w czasie postu rzucić palenie. To jest rezygnacja tylko czasowa  z  nadzieją  późniejszego całkowitego zaprzestania palenia   , albo co najmniej mieć wrażenie  , że jest to możliwe jeśli się tylko chce.

Wzajemne poszczenie.  Innym pozytywnym efektem Wielkiego Postuj jest , uczucie poszczenia razem. Jeśli wiemy, że inni także poszczą , jest to o wiele lżejsze. Socjalny nacisk jest silniejszy i codzienna rutyna staje się prostszą , jeśli pościmy razem. W rodzinie  jest to jeszcze bardziej widoczne: gotujesz posiłki pasujące dla osobistego poszczenia, jest prościej oprzeć się pokusie, jeśli inni  jedzą smakowitą pieczeń, a ty tylko ryż bez sosu.