środa, 19 marca 2014

Roślina lecznicza roku 2014 - babka lancetowata!

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) jest już znana od tysięc lat w medycynie ludowej. Z jej wieloma substancjami  (irydoid glikozydy jak Aukubin i  Catalpol oraz składnikami śluzowymi) działa przy katarze  i stanach zapalnych  gardła i dróg oddechowych, oraz przy leczeniu ran. Z tego powodu  została ona wybrana poprzez" Koło rozwoju  i historii roślin leczniczych " przy Uniwersytecie w  Würzburg , jako roślina lecznicza roku 2014

Inne składniki, które  należą do jej substancji leczniczych  to: flawonoidy, pochodne kwasu kawowego , saponiny , kwas krzemowy i minerały jak cynk i potas. Dodatkowo zawiera garbniki . One mają działanie ściągające  i hamujące krwawienie oraz stabilizujące śluzówki. Również zewnętrznie można używać babkę lancetowaną do leczenia ran zapalnych. W medycynie ludowej jest uznawana od lat wspaniały środek pierwszej pomocy przy ranach i ukąszeniach owadów.

Kto zbiera liście - i tylko one są używane w celach leczniczych - musi jeszcze poczekać parę tygodni. To co teraz widzimy u tej rośliny to małe,  niepozorne ,podobne do lancy kwiatki . One nie mają żadnego znaczenie w procesach leczniczych.

Dla użycia wewnętrznego stosowane są herbaty   z babki lub mieszanki herbaciane z babką, syrop lub nalewki  babki lancetowatej  ,albo sok z babki.  One rozluźniają gęsty śluz  i łagodzą zapalenia. Uzupełniająco do jej działania na drogi oddechowe , wspiera ona trawienie  i pobudza metabolizm . Obok bluszczu i tymianku  jest ona najlepszym środkiem ziołowym przeciw kaszlowi. Dla przygotowania herbaty jest konieczne: około 3 g ziela zalać i 150 ml gorącej wody  pozostawić na 10 minut. Przepuścić przez sito i wypić.

Jako wyciśnięty sok z liści była stosowana od lat jako środek przeciw ukąszeniom owadów lub do opatrunku przy lekkich ranach. Także dzisiaj ma to zastosowanie , szczególnie podczas spacerów . Jej działanie hamujące na krwawienie, desynfekujące i  przeciwbakteryjne jest bardzo pomocne w niektórych nagłych sytuacjach. W tym celu można wziąć dwa liście ( czyste) i położyć bezpośrednio na ranę lub ukąszenie, albo najpierw je przeżuć  i jako papkę nanieść.

Babkę można także używać jako pokarm  - po prostu zjeść  i to całą roślinę! Młode liście smakują najlepiej  jako dodatek do sałaty lub do posmarowania. Komu nie odpowiada ten lekko gorzki smak , może włożyć liście na krótko do kąpieli solnej . Starsze liście można gotować jak szpinak , dusić pod parą lub lekko przysmażyć. Pąki mają lekko orzechowy smak - smakołyk!

* Koło badawcze  "hHistora rozwoju roślin leczniczych i zielarstwa" przy Uniwersytecie  w Würzburgu wybiera  co roku jedną roślinę jako roślinę danego roku już od 1999 roku. Do dzisiaj wybrano następujące rośliny:; gryka, arnika,maszopłoch kolczasty,karczoch, mięta, dynia lekarska, tymian, chmiel, kasztanowiec zwyczajny, koper włoski ,bluszcz, męczennica i lukrecja.