Zioła w kuchni

Dokładnie wtedy, kiedy podnoszą się temperatury , szukamy w kuchni lekkich potraw. Świeże zioła, warzywa , sałata i owoce są latem dostępne bardzo świeże i są wspaniałym towarzyszem w upalnych dniach.

Zioła. Na wielu rynkach są proponowane latem zioła łąk. Mieszanka bazylii, pokrzywy , mniszka lekarskiego , rzeżuchy , krwawnika , babki i troszeczkę czosnku oraz oleju oliwnego, lekko zarumienione dają wspaniały dodatek do makaronu . Po wierzchu jeszcze ser parmezan i snakowity i zdrowy posiłek letni jest gotowy.

Rzeżucha. U nas znana jako rzeżucha ogrodowa. Jest bardzo prosta w uprawianiu . Jeden tydzień po wysianiu już jest gotowa do spożycia . Rzeżucha nadaje się, dzięki jej ostremu smakowi , jako dodatek do sałatek i smarowideł na chleb. Ona jest bogata w wit. C , żelazo, kwas foliowy i wapń.

Bazylia. Liście są bogate w węglowodany, białka, witamię C i witaminę A i kwas uralowy. Ona ma działanie przeciwbakteryjne , uspakajające , oczyszczające jelita , uwalniające skurcze , łagodzące bóle i pomocne przy zaburzeniach funkcji trawiennych i wzdęciach

Pesto. Ono jest tradycyjnie produkowane z bazylii, orzeszków piniowych ,prmezanu i oleju oliwnego. Ale ta receptura może być zmieniana zależnie od smaku . Z czerwoną i zieloną pietruszką , serem kozy i olejem oliwnym jest bardzo smacznym dodatkiem do makaronu , potraw grylowanych czy ryb. Pstrąg faszerowany z pesto jest smakowitą odmianą letniego jadłospisu.

Sałatki. Również pzygotowanie sałatek można pozostawić własnej fantazji. Sałata zielona, kawałeczki owoców mango , pomidory czereśniowe i grubo tarty parmezan. Pyszności!

Koktajle. Jogurt, mleko i świeże owoce dodane do miksera dają pyszne przekąski. Bogate w witaminę C i wapń można spróbować w różnych kreacjach.