piątek, 13 lutego 2009

Coś ostrego z celem!

Na zimno nie ma lekarstwa! Ale jest bulwa! Korzeń imbiru!
Ona rozgrzewa  ( nie tylko) w zimnych porach roku . Ona oczyszcza i ma jeszcze parę innych sztuczek w zapasie. I smakuje cudownie. Naprawdę!

To jest naprawdę wspaniał bulwa. która  rozgrzewa jak wełna. Ale od środka. Opis "bulwa" jest raczej lekceważący. "Rhizom" nazywa się to  coś z jasnobrązową skorupką i wieloma pozytywnymi zaletami. Skąd pochodzi imbir, o tym się spekuluje. Jest mowa o Polinezji, albo może  Północnych Indiach. Napewno nie pochodzi on z Arabii, aczkolwek pisał Dioskorides w jego  "Materia Medica"  w pierwszym stuleciu: " Imbir jest niesamowitą rośliną dziką , bardzo często spotykaną w Arabii troglodytów.Troglo - co?  A nieważne!  Ważniejszym jest  to co ten korzeń potrafi . Jego można kupić we wszystkich  sklepach spożywczych i na rynku.

Smak. Imbir ma  aromatyczny, ostry smak. On "rozgrzewa" organizm podobnie jak pieprz , goździki , kardamon lub cynamon. 

Moc uzdrawiania. Kłącze imbiru zawiera lepką gumę (oleożywica), zawierającą olejki eteryczne  oraz składniki ostre  - gingerol i shoagolen. Preparaty z kłącza imbiru są uważane  za przeciwutleniające, mające działanie  przeciwzapalne  i pobudzające  - szczególnie na  sok żołądkowy, ślinę , produkcję żółci i proces trawienia. W medycynie holistycznej jest używany imbir w dolegliwościach reumatycznych , bólach mięśni i przy przeziębieniu.

Herbata & Co. Każdy laik może przetestować działanie  imbiru: poprzez np. dodanie jednego plasterka do herbaty - albo po prostu do gorącej wody. Ale najpierw obrać ze skórki! Wodę przelać przez sitko  lub filtr na imbir. Niesamowite ile wapna pozostaje w sitku! Ewentualnie osłodzić z miodem.

Kuchnia.  Imbir dokonuje cudów w kuchni. Jego można użyć do przygotowania potraw mięsnych lub zup. Również smakuje z rybami i owocami morskimi  oraz baraniną. Czysty lub  wymieszany nadaje się do  konfitur, dżemów i soków. Ale najlepiej do ciastek piernikowych lub herbatników.

Piwnica. Także do napojów można jego używać: np. w piwie lub piwie imbirowym.

Magazynowanie. Imbir najlepiej przechowuje się w szufladzie na warzywa w lodówce. W suchym i zimnym miejscu przetrwa parę tygodni . I jeśli zacznie  kiełkować w upale , można jego przesadzić i spróbować hodować.