Fermentowane jedzenie - co to jest?

poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Fermentowane jedzenie - co to jest?

Sfermentowana żywność jest wytwarzana i spożywana przez ludzi od tysięcy lat. Ale co to dokładnie jest?

Czym są sfermentowane produkty spożywcze?

Fermentacja to termin używany do opisania procesów konwersji, w których zachodzi mikrobiologiczna lub enzymatyczna konwersja substancji organicznych. Ta konwersja jest powodowana przez bakterie lub grzyby i prowadzi do udoskonalenia pokarmów roślinnych.

PH żywności staje się coraz bardziej kwaśne podczas fermentacji. Oznacza to, że nie psują się już tak szybko i dlatego produkty te są bardziej trwałe, ponieważ bakterie nie mogą się już namnażać.

Termin fermentacja pochodzi od łacińskiego słowa „fermentatio”, co w rzeczywistości oznacza jedynie fermentację.

Jakie są sfermentowane produkty spożywcze?

Fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji, a zwłaszcza w konserwacji żywności. Ponadto podczas tego procesu powstaje wiele smaków, takich jak sos sojowy. I odwrotnie, garbniki rozkładają się na napoje fermentowane, dzięki czemu są bardziej przyjemne, jak w przypadku kawy lub herbaty. Do typowych produktów fermentowanych należą:

  • Jogurt
  • Kefir
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Miso
  • Kapusta kiszona
  • Sos sojowy
  • Tempeh

Fermentacja odgrywa również ważną rolę w produkcji różnych napojów alkoholowych, takich jak. B. piwo, wino lub whisky.

Jak fermentacja zmienia jedzenie?

Jak już wspomniano, fermentacja poprawia jedzenie. Nie oznacza to nic innego, jak działanie niektórych zawartych składników ziołowych, takich jak. B. skoncentrowane witaminy lub minerały i ich biodostępność jest zwiększona. Nasz organizm ogólnie łatwiej wchłania składniki odżywcze ze sfermentowanej żywności.

Efekt fermentacji jest zatem całkiem pozytywny, ale fermentowane produkty spożywcze nie są już zbyt często spożywane w tych dniach - w porównaniu do wcześniejszych czasów, gdzie np. kiszona kapusta była często przenoszona na statkach, ponieważ ma wysoką zawartość witaminy C, a zatem zapobiega szkorbutowi. Powód, dla którego fermentowane jedzenie nie jest już tak często podawane: ludzie mają dziś coraz mniej czasu, ponieważ świat wiruje coraz szybciej.

Kupujesz sfermentowane jedzenie?

Na szczęście sfermentowane produkty spożywcze są dziś dostępne praktycznie w każdym supermarkecie. Ale tutaj diabeł tkwi w szczegółach: musisz bardzo uważnie przeczytać etykietę, aby zobaczyć, czy jedzenie zostało faktycznie sfermentowane. Wiele produktów, które wcześniej były wytwarzane w procesie fermentacji, jest teraz po prostu marynowanych w occie.

Wniosek

Większość produktów fermentowanych stanowi cenny wkład w zrównoważoną i zdrową dietę (napoje alkoholowe nie należą do tej kategorii).

Możesz również samodzielnie przygotować sfermentowaną żywność, jeśli masz na to czas i motywację. Produkcja nie jest szczególnie trudna, ale najtrudniejsze jest czekanie.

Jednak nie należy przesadzać z ilością spożywanych produktów sfermentowanych. Ciało potrzebuje dużo czasu na prawidłowe trawienie sfermentowanej żywności.