Glutaminian - oglądany pod lupą
W roku 1909 rozpoczeli Japończycy produkcję wzmacniacza smaku przyprawnie - mięsistego, obok już znanych słodkich, kwaśnych, gorzkich czy słonych. Od tego czasu wzrosła produkcja glutaminianu na całym świecie do milionów ton rocznie : gotowe posiłki, czipsy, ale również gniecione pomidory, oliwki .. zawierają (często) glutaminian - przy pytaniu, w jakim stopniu są , drobno napisane zawarte składniki w produktach, szkodliwe - to jest podstawą gorących dyskusji.
Znane stały się wzmacniacze smaków w latach siedemdziesiątych, jak w Europie otwierały pierwsze chińskie restauracje i wiele osób po spożyciu ich posiłków cierpiało na bóle głowy, dreszcze, uczucia drętwenia, nudności i biegunki. W wielu posiłkach azjatyckich używano już wtedy, zamiast naturalnych przypraw, ten sztuczny wzmacniacz smaku - dlatego zwane są objawy uboczne po spożyciu glutaminianu - " syndromem chińskiej retauracji".
Bóe głowy, dreszcze, uczucie drętwienia , nudności, biegunka...? Towarzystwo Żywienia w Niemczech ostrzegło w roku 2011 przed tym wzmacniaczem, jako ewentualnym odpowiedzialnym za chorobę Parkinsona, choroby neurologiczne, migreny, rozsiane stwardnienie czy wysokie ciśnienie i poleciła każdemu, kto reaguje wrażliwie na glutaminian , używanie tylko naturalnych przypraw. To odpowiada tendencjom w gastronomi, gdzie coraz więcej gości szuka to " prawdziwe, naturalne, regionalne".
Niemieckie Stowarzyszenie Odżywiania zareagowało z odwołaniem alarmu. Ono oceniło glutaminian jako całkowicie bezpieczny. Również WHO i inne gremia ekspertów uważają glutaminian za bezpieczny przy racjonalnym odżywianiu - jak widać różnią się bardzo opinie ekspertów. " Przy sztucznie produkowanym glutaminianie mamy do czynienia z narkotykiem , z neurologicznego punktu widzenia" - tak jego ocenia jedna grupa. To jest, wywołujące uzależnienie, połączenie aminokwasów, przechodzące do krwi poprzez śluzówki i z nią dalej docierające do mózgu , ponieważ bardzo małe cząstki glutaminianu przechodzą bez problemu przez naszą barierę mózgową. Jak informuje Wikipedia, jest glutaminian pobudzającym, ważnym przekaźnikiem nerwowym w centralnym układzie nerwowym kręgowców.....
"Opisane dolegliwości jak bóle głowy są trudne do objektywnej oceny" - ocenia inna grupa ekspertów. Nawet bogate w kwas glutaminowy pożywienie, nie ma żadnego wpływu na koncenrację glutaminianu w ludzkim mózgu lub gdzie indziej. Ponadto nie można jemu przypisywać nadwagii, ponieważ jest to głównie związane z niezdrowym trybem odżywiania.. Dla osób wrażliwych ważna jest wskazówka ograniczenia spożycia glutaminianu jak tylko możliwe!
Oglądane pod lupą - glutaminian w opisach drobnym drukiem ma wiele nazw:
- Kwas glutaminowy (E620)
- Glutaminian sodu (E 621)
- Glutaminian potasu (E622)
- Glutaminian wapnia (E623)
- Glutaminian magnezu (E624)
- Glutaminian amonu (E625)
- Wyciąg z drożdży
- Przyprawa
- Przyprawa do potraw
- Przyprawa sojowa
- Lub zapach.
Możliwe skutki uboczne glutaminianu (niekompletne i nie udowodnione naukowo obiektywnie!):
Ogólne osłabienie, alergie, bóle ramion z uczuciem drętwienia, szkody w oczach, ma przyśpieszać Alzhaimera/ stwardnienie rozsiane/chorobę Parkinsona, osłabiać oczy, wysokie ciśnienie, chroniczna niedrożność błony śluzowej nosa, napęd do jedzenia, bóle stawów, jaskra, napady apetytu , tachykardia, uszkodzenia mózgu, nadmierna pobudliwość, bóle głowy( migrena) , zaburzenia koncentracji, powoduje nadwagę, skurcze żołądka, suchość w ustach , jest toksyną dla komórek nerwowych , powoduje zaczerwienienia, pieczenie na łopatkach, piersiach lub szyji, wybuchy potu, zgagę, nudności , niesamowite uczucie pragnienia, zaburzenia wzrostu.
PS: monoglutaminian sodu jest całkowicie naturalnie spotykany w naturze i występuje w ludzkim organiźmie. W małych dawkach obejmuje on, jako ważny przekaźnik nerwowy funkcje przekazywania , gromadzenia i opracowywania informacji w mózgu. Poza tym znajduje się w pokarmach np. jajka, mięso, ser ( bardzo dużo w parmezanie i rokworze) , ale również w kartoflach, pomidorach i szpinaku i szczególnie w japońskim wodorośle Kombu.
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Govinda Sezam Laddu bio, 120g
- Ajurwedyjski wyrób z ciecierzycy
- Więcej niż tylko przyjemność
- Kontrolowane biologicznie
23,99 zł (199,92 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (1)
Terra Elements Organiczna spirulina w proszku, 125 g
- Zawiera żelazo roślinne
- Jakość surowej żywności
- Wykonane z Spirulina platensis
65,00 zł (520,00 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 23,99 zł (199,92 zł / kg)
Dostawa do 12 maja
- 5.0 (1)
Govinda Daktyle kokos bio, 120 g
- Fair Trade
- Wysoka zawartość błonnika
- Kontrolowane biologicznie
21,99 zł (183,25 zł / kg)Dostawa do 5 maja