Niestrawności pokarmowe - fakty
Kto reaguje alergicznie na pokarm lub jego składniki , nie może w żadnym przypadku tego pokarmu spożywać, ponieważ może dojść do bardzo wielu negatywnych działań. Bardzo silne reakcje ze strony skóry, śluzówek lub dróg oddechowych jak i silne zaburzenia w zakresie przewodu pokarmowego są częstym następstwem.
Alergie są nadmierną reakcją immunologiczną , często przeciw pewnym białkom , które w najgorszym wypadku mogą nawet prowadzić do śmierci. Najbardziej znaną, bo najczęściej występującą reakcją jest alergia przeciw orzechom laskowym.
Do reakcji alergicznych może dojść , w najrzadszym przypadku, przy pierwszym kontakcie z pokarem, ponieważ obrona immunologiczna organizmu musi się sukcesywnie "budować". Jeśli zostaje osiągnięta krytyczna koncentracja przeciwciał , może już najmniejsza ilość pokarmu, wywołać silne reakcej alergiczne.
Tak jak przy innych alergiach, można alergię na pokarm bardzo łatwo i szybko wykazać z pomocą testów na skórze lub badań krwi.
Bardziej rozpowszechnione są tzw. nietolerancje , głównie przeciw laktozie, fruktozie i histaminie. Diagnozę można postawić na podstawie biorezonansu. Nietolerancja fruktozy może bć zdiagnozowana z pomocą specjalnego testu oddechowego.
Na tzw. nietolerancję laktozy cierpi , szacunkowo 3 - 30% populacji środkowoeuropejskiej (ciemne cyfry są o wiele wyższe). Spowodowana jest ona brakiem enzymu laktazy . Dlatego nie może dojść do rozszczepiania cukru mlekowego i jako nierozszczepiony dochodzi on do jelita grubego , gdzie zostaje sfermentowany poprzez działanie bakterii. Następstwem są bóle brzucha, wzdęcia, uczucie pełności i/lub biegunka po spożyciu mleka , jogurtu, świeżego sera itd.. Jedyną metodą leczenia jest - unikanie ( szczególnie świeżych) produktów mlecznych! W międzyczasie zareagował handel i proponuje szeroki wybór produktów wolnych od laktozy.
Kto, po spożyciu czerwonego wina lub bardzo dojrzałego sera ma opuchnięte śluzówki , cierpi na nietolerancję histaminy i z nią związaną ograniczoną aktywnością enzymu oksydazy diaminy (odpowiedzialnej za redukcję histaminy). Histamina znajduje się w prawie wszystkich pokarmach i w bardzo różnym stężeniu . Twarde i surowe kiełbasy, konserwy rybne, drożdże, kiszona kapusta, pomidory, truskawki, banany , orzechy włoskie, produkty sojowe i gotowe potrawy lub wzmacniacze smaku zawierają szczególnie dużo histaminy. Następstwem nietolerancji histaminy mogą być dolegliwości żołądkowo - jelitowe jak skurcze, wzdęcia, nudności lub biegunka, ale również bóle głowy , gromadzenie się wody i wiele, wiele innych.
Bardzo nieprzyjemną i także relatywnie szeroko rozpowszechnioną jest nietolerancja fruktozy, ponieważ ona uniemożliwia prawie całkowicie spożywanie owoców, ale również niektórych gatunków warzyw ( granica tolerancji jest bardzo różna i każdy musi sam ją przetestować). Fruktoza znajduje się w miodzie, sokach owocowych, jogurcie, marmeladzie, słodyczach, lemoniadach i ciasteczkach jak i wielu produktach ze słodzikami ( szczególnie produkty dla diabetyków).
Objawy nietolerancji fruktozy to: wzdęcia, nudności, biegunka, bóle brzucha , utrata wagi aż do braku napędu i pogorszenia nastroju , zmiany flory bakteryjnej jelit i powstane podrażnionego jelita.
I tutaj obowiązuje zasada: unikanie tych produktów!
Tzw celiakia, na którą cierpi około 1% dorosłych Europy Środkowej , jest także nietolerancją - przeciw glutenowi. Ona powoduje chroniczne zapalenia ściany jelita cienkiego , co utrudnia wchłanianie odżywek i powoduje biegunki , skurcze i objawy niedoborów. Gluten - zwany także klejącym białkiem - występuje we wszystkich gatunkach zbóż za wyjątkiem: amatantu, gryki, kukurydzy, ryżu , teff ( etiopski gatunek prosa) i kasztanów. Diagnoza zostaje postawiona po pobraniu próbki tkanki jelita lub - mniej pewne - badanie krwi. Jedyną metodą leczenia jest 100% rezygnacja z glutenu!
Ale co to jest niestrawność pokarmowa? Dla laika jest bardzo trudno rozróżnić niestrawność od nietolerancji . Najprostszym wskaźnikiem jest: przy niestrawności są symptomy choroby łagodniejsze i ciągną się od zaburzeń przewodu pokarmowego, poprzez bóle stawów , problemy skórne , neurologiczne aż do psychicznych.
Niestrawność może się odnosić do wszystkiego , przy czym trzeba podkreślić " wszystko" . Niestrawność rozbudowuje się jak alergia , ale może się uspokoić , albo całkowicie zaniknąć, jeśli pożywienie nie było spożywane przez dłuższy okres czasu.
Coraz więcej lekarzy i instytutów proponuje testy nietolerancji , ale również własna diagnoza jest znacząca. Kto przez wiele lat jadał z apetytem kiwi, jabłka, mięso krewetek czy marchew i... nagle nie ma na nie apetytu - a nawet ich się brzydzi - może wierzyć własnemu odczuciu i myśleć o nietolerancji pokarmu. I także mieć nadzieję, że to znknie po paru latach samemu i jabłka, kiwi itd.. znowu będą smakowały.
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Govinda Sezam Laddu bio, 120g
- Ajurwedyjski wyrób z ciecierzycy
- Więcej niż tylko przyjemność
- Kontrolowane biologicznie
23,99 zł (199,92 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (1)
Terra Elements Organiczna spirulina w proszku, 125 g
- Zawiera żelazo roślinne
- Jakość surowej żywności
- Wykonane z Spirulina platensis
65,00 zł (520,00 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 23,99 zł (199,92 zł / kg)
Dostawa do 12 maja
- 5.0 (1)
Govinda Daktyle kokos bio, 120 g
- Fair Trade
- Wysoka zawartość błonnika
- Kontrolowane biologicznie
21,99 zł (183,25 zł / kg)Dostawa do 5 maja