Przeciwutleniacze - ochrona komórki przed wolnymi rodnikami

Jako środki przeciw starzeniu się pomagają  one być długo młodym i witalnym, bo " uwielbiają" wolne rodniki. Te powstają poprzez działanie zanieczyszczeń środowiska , promieniowanie UV lub niepełnosprawny metabolizm  - i złośliwym przy tym jest, że mają jeden elektron za mało. Aby wyrównać ten niedobór  są bezwzględne wobec komórek i wyrywają  brakujący elektron z  komórki, która równocześnie mutuje na wolny rodnik  - w ten sposób dochodzi do niebezpiecznej reakcji łańcuchowej . Przeciwutleniacze temu zapobiegają.

Wolne rodniki nie powinny być od razu uznane za negatywne , ponieważ są produkowane przez ludzki system obronny i są potrzebne np. w zwalczaniu patogenów . Poza tym jest każdy organizm sam w stanie ,zniszczyć małe ilości wolnych rodników . Mimo tego  mogą wolne rodniki zaburzyć cały metabolizm komórki , poprzez " kadzież" molekuł z  membran komórkowych lub białek  i elektronów z DNA, co może szkodzić materiałowi genetycznemu. Każda tkanka  i każdy narząd są dotknięte. Dochodzi do nagromadzenia defektów na komórkach, może dojść do wybuchu choroby.  Dyskusji jest poddane , że np. rak, miażdżyca naczyń  czy choroba Alzheimera  mogą być wywołane poprzez wolne rodniki.

Musimy wolnych rodników nie natury ujemnych, ponieważ ludzki system odpornościowy produkuje i musi walczyć. B. patogenów. Rozumie się także, za każdym zdrowym organizmie zrobić za pomocą zwykłych ilości wolnych rodników krótkim procesie.
Jednak wolne rodniki mogą znacznie wpływać na metabolizm komórek, przez "kradzież" z cząsteczkami lub z błoną komórki, białek lub elektrony DNA i w ten sposób nawet uszkodzić materiał genetyczny. Każdą tkankę i wszystkie organy ciała jest ograniczona. Klastrów tak Otrzymany defektów w komórkach, mogą spowodować chorobę. omówione między innymi, czy nawet nowotwory, miażdżycę naczyń, chorobę Alzheimera i zaćmy może być spowodowana przez wolne rodniki.

Dlatego jest sensownym  przeciwdziałać  wolnym rodnikom i się przed nimi chronić!  Dla tego celu służy wiele składników zawartych w pożywieniu  ( zobacz poniżej) .

Często cytowanym przykładem , aby opisać działanie wolnych rodników i przeciwutleniaczy , jest pokrojone jabłko: leży ono dłużej na powietrzu  staje się brązowe , ono podlega procesowi utleniania. Pokropisz to jabłko sokiem cytrynowym  ( wit.C) , nie dochodzi do tego procesu. Jabłko zachowuje  swój jasny kolor. W podobny sposób działają przeciwutleniacze w organiźmie.

Witamina C jest przeciwutleniaczem, podnie jak:

  • Witamina E, (w olejach, kiełkach pszenicy, orzechach, nasionach, zielonych  warzywach  liściastych)
  • Likopen (pomidory),
  • Beta-karoten (żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, zielone i ciemnozielone warzywa liściaste)
  • Minerały : selen ( w mięsie, produktach pełnoziarnistych, nasioch sezamu, orzechach i owocach morza),
  • Miedź ( w orzechach, nasionach, podrobach jak wątroba,, rybach , skorupiakiach , produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, niektórych zielonych warzywach, kawie, herbacie, kakao i czekoladzie)
  • Cynk (orzechy, jaja, ostrygi, śledzie, jagnięcina, wątroba, produkty pełnoziarniste, fasola, brązowy ryż, soja, jaja, produkty mleczne, warzywa).
  • Ponadto działają niektóre flawonoidy  (owoce i warzywa, wino, zielona i czarna herbata, soki owocowe) i
  • Koenzym Q10 jako przeciwutleniacz (znaleziono w tłustych  rybach, takie jak łosoś czy makrela, sardynki ,w roślinach strączkowych, takich jak czerwona soczewica i soja,  brokuły, kapusta, orzechy włoskie, migdały  i olej rzepakowy oraz sojowy ).


Wszystkie te substancje mają zdolność do spowolnienia procesu powstawania wolnych rodników  lub jego przerwania - tak jak sok cytrynowy na jabłku.

Również inne składniki  odżywcze, takie jak polifenole roślinne czerwonego wina mają działanie przeciwutleniające. Statystycznie widziane zachorowują Franzusi , mimo tłustego pożywienia , rzadziej na choroby krążenia  i serca , aniżeli przeciętny Europejczyk. Badania udowodniły, że to jest powiązane  z konsumpcją czerwonego wina we Francji. Umiarkowane spożycie alkoholu  30 - 50 mg / dzień ( to są 3 - 5 ósmych części) chroni prawdopodobnie poprzez działanie  fenoli, jako przeciwutleniaczy , przed chorobą wieńcową.
W Japonii, ten fenomen wykazał już rezultat: tam można już kupować tabletki z czerwonym winem  - dla zdrowia  bez rauszu!