wtorek, 30 grudnia 2014

Smakowite warzywa korzeniowe

Kiedy mówimy, warzywa korzeniowe, mamy na myśli produkty europejskie - aczkolwiek posiada Maca to super pożywienie z Ameryki Południowej , wiele pozytywnych zalet warzyw korzeniowych: harmonizowanie gospodarki kwasowo - zasadowej i tym samym uwalnianie od szlaki , dostarczanie witamin , minerałów i pierwiastków śladowych. . Wspieranie zdrowego przewodu pokarmowego i jednocześnie możliwość przyrządzania smakowitych potraw. I to w ciągu całej zimy ! ponieważ: warzywa korzeniowe są znane z ich wspaniałego okresu trwałości.

Warzywa korzeniowe, składają się - jak ich nazwa wskazuje - z korzeni , rosnących pod ziemią : marchew,pasternaki, kartofle, kartofle słodkie, czerwone buraki, seler, topinambur, czarna rzodkiwe, wężymord lub korzeń pietruszki  - są zbierane już od czasów  kamiennych przez ludzi  i spożywane. Nie ma się czemu dziwić , że korzeń jest " domem" każdej rośliny , z niego ona wyrasta , z nim jest ona  zakotwiczona , w nim gromadzi ona wszystko , co konieczne dla następnego wypuszczania pędów. I to jest bardzo, bardzo wiele - ubogie jest warzywo korzeniowe  tylko w kalorie... To oznacza, biesiadowanie jest dozwolone  i mimo tego tracimy na wadze! Niektórzy twierdzą , że warzywa korzeniowe  " uziemniają" ludzi... 

Aromatyczne pasternaki zawierają dużo potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu, orzechowy topinambur zapewnia dużo żelaza, czarna rzodkiew jest pełna potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu oraz  cudownie odwadnia.
Ćwikła z  czerwonych buraków zawiera potas, wapń, fosfor, sód, magnez i żelazo i jest prawdziwym aktywatorem, ponadto może hamować substancje rakotwórcze i wolne rodniki. Seler zawiera wit.C i A , sód, potas, magnez, żelazo i olejki eteryczne działające kojąco na system nerwowy , łagodzące ból , obniżające ciśnienie , działające przeciw reumatycznie  i odwadniające . Sok selera ma detoksykujące działanie  i odkwasza organizm  bardzo efektywnie a marchew jest kulinaryczną cudotwórczą bronią: zawarty w   pomarańczowym kolorze beta - karoten  zostaje zamieniony w wit.A i wzmacnia siłę widzenia naszych oczu. 
Lista tych wspaniałch składników z  tak starożytnymi składnikami jak kartofle jest nieskończenie długa : potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, cynk ...

Wiele z tych składników jest dostępne jako  proszki bazowe lub zupy bazowe . One mają jedną przewagę  - jak gotowy sok z marchwi , ziemniaków lub z selera albo topinambur proszek - nie ma żadnej pracy podczas gotowania . Ale prawdę powiedziawszy: warzywa korzeniowe są bardzo łatwe do przyrządzania  i smakują cudownie. Jako pocięte na paseczki  z odrobiną soli lub cukru , pływające w oleju oliwnym  - mogą być prawdziwą przyjemnością  kulinarną!